Duur advies om nalatenschap zuiver te aanvaarden
Een accountants- en belastingadvieskantoor had meneer X als klant. Meneer X was getrouwd met mevrouw Y, en samen hadden zij twee kinderen, een dochter en een zoon. Mevrouw Y overleed in 2002. In 2004 heeft een notaris in een akte vastgelegd hoe groot de erfdelen van de kinderen waren, en dat de kinderen daarvoor een vordering op hun vader kregen (zogeheten overbedelingsschulden). Meneer X hoefde dus nog niets aan zijn kinderen te betalen. Meneer X is vervolgens hertrouwd met mevrouw A.
In 2019 en 2020 heeft meneer X een aantal schenkingen op papier van in totaal € 200.000 aan zijn dochter gedaan. Later in 2020 is meneer X overleden. Uit zijn testament bleek dat hij zijn dochter tot enig erfgenaam had benoemd; daarnaast liet hij aan zijn zoon en aan zijn nieuwe echtgenote een aantal zaken na bij legaat.
Het accountants- en belastingadvieskantoor heeft de dochter geadviseerd om de nalatenschap van haar vader zuiver te aanvaarden. Zuivere aanvaarding houdt in dat een erfgenaam alle lusten (vermogensbestanddelen) maar ook alle lasten (alle schulden) op zich neemt. Dat was echter helemaal niet zo’n goed advies; uiteindelijk bleek de dochter namelijk nog geld te moeten bijleggen om de legaten af te kopen. Zij stelde het kantoor daarom aansprakelijk.
Vast kwam te staan dat het kantoor wist dat de overbedelingsschulden waarschijnlijk nog niet waren voldaan op het moment dat meneer X overleed. Een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot had daarom de dochter niet geadviseerd om zuiver te aanvaarden zonder na te gaan hoe het zat met de overbedelingsschulden, aldus de rechter.
Daarmee is sprake van een beroepsfout. Het kantoor is dan ook veroordeeld om het financiële nadeel dat de dochter heeft geleden te vergoeden. Dat is, volgens de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 11 mei 2022, een bedrag van ruim 145.000 euro.