Taxateur aansprakelijk voor te lage waardering pand

Onderverzekering is een veel voorkomend verschijnsel, dat echter niet altijd voor risico van de verzekerde hoeft te komen. Een kwekerij had een monumentaal pand verzekerd op basis van een getaxeerde waarde, die in 2014 was vastgesteld op € 1.050.000. Toen echter het pand in 2019 afbrandde, stelde de schade-expert vast dat de werkelijke waarde € 2.232.621 bedroeg, maar liefst het dubbele.

De kwekerij stelde daarop de taxateur aansprakelijk. Volgens de kwekerij leidde het enkele feit dat er zo'n groot verschil was tussen de getaxeerde waarde in 2014 en de werkelijke waarde in 2019, tot de conclusie dat de taxatie ondeugdelijk moest zijn. De Rechtbank Noord-Holland ging in een uitspraak van 1 december 2021 mee in die stelling en vond dat enkele feit voldoende. Daarbij liet de rechtbank meewegen dat de kwekerij geen andere mogelijkheid had om de onjuistheid van de taxatie uit 2014 te onderbouwen.

De rechtbank onderkent dat er altijd verschillen in waardering zijn en dat die binnen een zekere bandbreedte acceptabel zijn. Partijen waren het erover eens dat die bandbreedte 20 procent is, 10 procent boven en 10 procent onder de werkelijke waarde. Aangezien de rechtbank tot het oordeel kwam dat de begroting van de herbouwwaarde door de schade-expert juist was en de afwijking veel groter was dan die bandbreedte, stond daarmee vast dat de taxateur tekort was geschoten en dus een beroepsfout had gemaakt. Dat de taxateur niet meer kon achterhalen hoe deze tot de waardering was gekomen, kwam voor diens rekening en risico.

Ingeval van onderverzekering is het dus zaak ook aandacht te besteden aan de vraag of een eerdere taxatie van de waarde wel naar behoren is geweest.