Benadeeld door uw notaris?

De notaris dient in de eerste plaats de belangen van de opdrachtgever in acht te nemen. Daarnaast dient hij oog te hebben voor de belangen van derden. Steeds moet de notaris te werk gaan zoals een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot te werk zou gaan. Hij moet onafhankelijk en onpartijdig zijn en heeft niet alleen een zorgplicht, maar ook een informatieplicht. Wanneer een notaris tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen, kan hij door u aansprakelijk worden gesteld.

Hieronder leest u een aantal voorbeelden van notariële beroepsfouten uit het civiele recht en het tuchtrecht.

 
 

Wijziging in de koopakte niet vermeld
Een bedrijf wenst een pand met bijbehorende serre te kopen. Er wordt een koopakte opgesteld. Nadat de koopakte is opgesteld, wil de verkoper nog een wijziging aanbrengen. De notaris doet dat, maar zonder het bedrijf hiervan op de hoogte te brengen. De wijziging heeft echter grote gevolgen voor het bedrijf: door de wijziging wordt de bijbehorende serre verkocht zonder ondergrond. Het bedrijf stelt de notaris aansprakelijk voor de geleden schade. De rechtbank oordeelt dat de notaris de schade moet vergoeden, omdat hij het bedrijf had moeten wijzen op de wijziging in de koopakte.


Schending informatieplicht jegens volmachtgever
Een notaris verleende medewerking aan overdracht van een woning op basis van een volmacht. De notaris werkte op instructie van de gevolmachtigde (zijnde de zus van de verkoper). Volmachtgever/verkoper zelf werd niet geïnformeerd over de ophanden zijnde transactie; hem is géén conceptakte voorgelegd en hij was evenmin op de hoogte van de verkoopprijs. De tuchtrechter acht de klacht van de volmachtgever/verkoper gegrond, omdat de notaris verzuimd heeft de volmachtgever over de gang van zaken te informeren. De plicht om partijen vooraf in kennis te stellen van de inhoud van de akte blijft rusten op de notaris, ook als de akte bij volmacht wordt gepasseerd.


Verklaring van erfrecht
Nadat een vrouw is overleden, is een verklaring van erfrecht opgesteld. Op verzoek van de echtgenoot van de overleden vrouw zijn slechts twee van de drie kinderen van de vrouw in deze verklaring opgenomen. De notaris heeft de drie kinderen niet op de hoogte gesteld van het feit dat een van de kinderen niet in de verklaring genoemd wordt. Toen het betreffende kind erachter kwam, heeft zij de notaris aansprakelijk gesteld. De rechtbank oordeelt dat de notaris zijn zorgplicht heeft geschonden. Op de notaris rust immers een informatieplicht. Hij had met alle kinderen contact op moeten nemen.


Onvoldoende onderzoek naar toestand demente erflater
Een 77-jarige man laat ten overstaan van een notaris een testament opmaken. Drie weken nadien wordt de man wegens dementie opgenomen op de gesloten afdeling van een tehuis, alwaar hij enkele maanden later overlijdt. De zus van de overleden man dient een klacht in tegen de notaris. Zij heeft het sterke vermoeden dat de man tot het opstellen van zijn testament is aangezet door een neef. De neef en diens vriendin zijn in het testament benoemd tot enig erfgenaam en executeur. De tuchtklacht wordt gegrond bevonden. Zoals bij elke akte moet de notaris de wilsbekwaamheid van de betrokkene beoordelen. Bij gerede twijfel aan de wilsbekwaamheid moet de notaris in principe nader onderzoek doen. In dit geval noopten het feit dat de opdracht was binnengekomen via een website, er alleen telefonisch contact is geweest (waarbij identificatie niet kan plaatsvinden) en de man op 77-jarige leeftijd wilde afwijken van het erfrecht bij versterf door een testament te maken, de notaris tot bijzondere alertheid. Uiteindelijk is het testament gepasseerd nadat de notaris de man slechts eenmaal heeft gezien en gesproken. Volgens de tuchtrechter had de notaris in deze omstandigheden nader onderzoek moeten doen naar de persoonlijke situatie van de man.

 
 

Notarissen zijn gebonden aan de Wet op het notarisambt (Wna) en de daarop gebaseerde regelgeving. Bovendien zijn zij onderworpen aan het tuchtrecht. Als een notaris handelt in strijd met de normen die voor de beroepsgroep gelden, kan daarover een klacht worden ingediend bij de Geschillencommissie notariaat. De klachten- en geschillenregeling geldt voor zaken tot € 10.000. De uitspraak van de Geschillencommissie is bindend. Er is geen beroep mogelijk. De klacht kan ook worden voorgelegd aan de Kamer voor het notariaat en in hoogste instantie het Gerechtshof Amsterdam. De Kamer voor het notariaat spreekt zich niet uit over een eventuele schadevergoeding. Hiervoor moet u naar de civiele rechter.

Wanneer blijkt dat uw notaris een beroepsfout heeft gemaakt, en dus aansprakelijk is voor de schade die daarvan het gevolg is, dient u dit allereerst aan uw notaris te melden. Mogelijk kunt u er nog samen uitkomen. Wanneer dit niet lukt, kunt u uw notaris officieel aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door middel van het versturen van een brief; de aansprakelijkstelling. In deze aansprakelijkstelling legt u (of de door u ingeschakelde advocaat) uit waarom de advocaat aansprakelijk is. Vaak is deze notaris dat niet met u eens, er ontstaat een discussie. In deze discussie kan wederom geprobeerd worden er samen uit te komen. Wanneer dit niet lukt, is de gang naar de rechter soms onvermijdelijk. Zoals hierboven aangegeven, zijn ook andere alternatieven denkbaar. Wij kunnen u helpen de beste route te kiezen. Aan iedere stap in deze route hebben wij een vaste prijs verbonden, die is te vinden op onze financiële routekaart.

De advocaten van beroepsfout.nl hebben veel ervaring met advisering en procesvoering over beroepsfouten van notarissen en met het tuchtrecht voor notarissen. Wij geven u graag nadere informatie en advies over uw mogelijkheden.